czwartek, 27 lutego 2014

fioletowy krem :)

Buraki i pieczone pomidory ..... to musi się udać :)

ZAPRASZAMY :)  


6 buraków średniej wielkości 
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
7 pomidorów malinowych
świeży tymianek
owoce jałowca 
chilli 
feta
śmietana 18%

Jak to z kremami bywa najpierw musimy ugotować rosół :) 

Zaczynamy od krojenia buraków i marchwi w kostkę, siekamy czosnek i cebulę. Wszystko wrzucamy do garnka zalewamy rosołem dorzucamy jałowiec i gotujemy aż wszystko nam zmięknie.




Teraz zabieramy się za pomidory :)
Nacinamy je delikatnie i wkładamy do żaroodpornego naczynia, solimy, pieprzymy, rozkładamy gałązki tymianku i skrapiamy oliwą. Wkładamy pomidory do piekarnika nagrzanego na 200*C na około 30 minut. 




Jak się nam buraki zagotują i zmiękną musimy wyłowić jałowiec przed zblendowaniem :) 
Wrzucamy upieczone pomidory do garnka z burakami i blendujemy, dodajemy śmietanę a na koniec doprawiamy wedle uznania. 



Krem powinien mieć piękny kolor i smakować bosko :) 
Proponujemy wam dodać drobno pokroją fetę, ponieważ świetnie pasuje do lekko słodkich buraków :)

Życzymy smacznego :****













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz