Czas na makaron ;)
Tagliatelle w sosie pomidorowym z bakłażanem i złocistym kalafiorem.....
zakupy :
pomidory w puszce razy dwa
bekon
makaron tagliatelle
bakłażan, czosnek, szalotki, kalafior, papryczka chilli
bazylia w doniczce
parmezan
mozzarella
oliwa
Najpierw zabieramy się za kalafior z racji tego, że musi się wygrzać w piekarniku ;)
Na patelnię wlać 2/4 szklanki oliwy, jak się nam już rozgrzeje wyłączyć ogień i wrzucić drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, poczekać 10 minut aż się nam wszystko ładnie ozłoci.
Rozdzielamy pana kalafiora na części i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie polewamy wcześniej przygotowaną oliwą, solimy, pieprzymy i wstawiamy blaszkę do piekarnika na 30-40 minut ( 180*C ), kalafior powinien być koloru złotego ;)
Jak już ogarniemy kalafior zabieramy się za resztę.......pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni do momentu aż będzie chrupiący, jak nam dojdzie wykładamy go na ręcznik papierowy i dajemy odpocząć. Na ten sam tłuszcz wrzucamy pomidory z puszki ( w lato oczywiście proponujemy świeże ), w tym samym czasie na drugiej patelni smażymy pokrojony w grubą kostkę bakłażan z szalotką i chilli.
Po jakiś 15 minutach dorzucamy do pomidorów posiekaną bazylię a po chwili wcześniej usmażony bakłażan, na samym końcu czosnek. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na jakieś 20 minut aż wszystko zmięknie, w tym czasie gotujemy również makaron ;)
Po dwudziestu minutach gotowania się sosu ścieramy do niego szklankę parmezanu i dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Wykładamy danie na talerz, dodajemy nasz złoty kalafior i mozzarelle.
SMACZNEGO ! :) :) :)
omnomnmonnmmm......
:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz