sobota, 1 marca 2014

Malinowy bałagan :)

Witamy ponownie !
Dziś postanowiłyśmy osłodzić sobie życie bezami i malinami, dlatego mamy dla was fajny przepis na deser :)

Zapraszamy ;) 


zakupy : 
300g mrożonych malin 
1  śmietanka łowicka 36% 
4 białka 
szczypta soli 
łyżeczka soku z cytryny 
220g cukru 

A więc zaczynamy od robienia bez :) 
4 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dalej, po minucie powoli dodajemy cukier i ubijamy dalej do momentu aż powstanie nam sztywna i świecąca piana, pod koniec dodajmy sok z cytryny, mieszamy i skończone.
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy łyżeczką bezy, do nagrzanego na 150*C wkładamy blachę na 30-35 minut :) 



Teraz ubijamy naszą kremówkę ( słodzicie wedle uznania :), ubitą wkładamy do lodówki.
Rozmrożone maliny wykładamy do sitka i odsączmy je, następnie wkładamy do miski i je rozgniatamy. 
Teraz łączymy razem kremówkę z malinami. 




Jak już bezy nam dojdą wyciągamy je i dajemy im chwilkę odpocząć.

Teraz przekładamy nasz bałagan :) Pokruszona beza na dno potem krem i znowu beza i znowu krem, na wierzch kładziemy albo bezę albo świeże maliny.

SMACZNEGO !  










1 komentarz:

  1. Witaj
    Organizuję
    KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki

    Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
    Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
    Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja

    Więcej szczegółów u mnie na blogu :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html

    OdpowiedzUsuń