wtorek, 4 lutego 2014

Zaczynamy ....

Dziś przedstawiamy kurczaka nadziewanego pieczarkami i szpinakiem zawiniętego w szynce parmeńskiej  podanego z warzywami duszonymi w winie i maśle :):):) 

Instrukcja obsługi poniżej ;) 


zakupy : 
podwójna pierś z kurczaka
szynka parmeńska
tyminaek, pieczarki, szpinak, czosnek, szalotki, brokuły, cukinia, papryka, marchewka, papryczka chilli, cytryna
białe półsłodkie winko 
masło
sól, pieprz
łaciata śmietana 18 % 
sznurek bawełniany

Zaczynamy od nadzienia do roladki, a więc rozgrzewamy tłuszcz na patelni (oliwa, masło) wrzucamy pieczarki, po chwili zalać  białym winem i dodać masło, sól i pierz (wiadomo wedle uznania), po minucie dodać szpinak, czosnek i chilli. Musi się pogotować 2 minuty, po tym czasie zalejcie 1/4 szklanki łaciatej, jak się to wszystko zagotuje zmniejszyć ogień i zredukować płyn całkowicie . 


Teraz zabieramy się za cycki :) wiadomo najpierw trzeba wykroić chrząstkę oczyścić z błon i takie takie... następnie przekroić jedna pierś i delikatnie rozbić, 2 plastry szynki parmeńskiej ułożyć na kurczaku następnie rozprowadzić nadzienie, później zrolować i owinąć sznurkiem co by się nie rozpadło :)  
Obsmażamy roladkę z każdej strony po minucie, do naczynia żaroodpornego wrzucić łyżkę masła i wlać wino. Przykrywamy naczynie z roladkami w środku i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180*C ) na 30 minut.



Roladki się pieką a my zabieramy się za warzywa :) 
Kroimy wszystkie w grubą kostkę i po kolei wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i zalewamy całość winem. Gdy warzywka dojdą dolewamy łaciatą i wrzucamy drobno posiekany czosnek, szalotki, chilli, tymianek oraz szpinak i wcześniej podgotowane brokuły. Doprawiamy wedle uznania, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. 



Wyciągamy roladki i dajemy im odpocząć 5 minut, następnie kroimy je w plastry i  wyciągamy sznurek. Układamy roladki i warzywa na talerzu a następnie wcinamy ;) 

Życzymy smacznego ! :*



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz