piątek, 7 lutego 2014

Makarony, makarony ......


Czas na makaron ;) 

Tagliatelle w sosie pomidorowym z bakłażanem i złocistym kalafiorem.....  



zakupy :  

pomidory w puszce razy dwa 
bekon
makaron tagliatelle 
bakłażan, czosnek, szalotki, kalafior, papryczka chilli
bazylia w doniczce 
parmezan 
mozzarella
oliwa

Najpierw zabieramy się za kalafior z racji tego, że musi się wygrzać w piekarniku ;)
Na patelnię wlać 2/4 szklanki oliwy, jak się nam już rozgrzeje wyłączyć ogień i wrzucić drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli, poczekać 10 minut aż się nam wszystko ładnie ozłoci. 
Rozdzielamy pana kalafiora na części i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie polewamy wcześniej przygotowaną oliwą, solimy, pieprzymy i wstawiamy blaszkę do piekarnika na 30-40 minut ( 180*C ), kalafior powinien być koloru złotego ;) 



Jak już ogarniemy kalafior zabieramy się za resztę.......pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni do momentu aż będzie chrupiący, jak nam dojdzie wykładamy go na ręcznik papierowy i dajemy odpocząć. Na ten sam tłuszcz wrzucamy pomidory z puszki  (  w lato oczywiście proponujemy świeże ), w tym samym czasie na drugiej patelni smażymy pokrojony w grubą kostkę bakłażan z szalotką i chilli. 
Po jakiś 15 minutach dorzucamy do pomidorów posiekaną bazylię a po chwili wcześniej usmażony bakłażan, na samym końcu czosnek. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na jakieś 20 minut aż wszystko zmięknie, w tym czasie gotujemy również makaron ;) 




  Po dwudziestu minutach gotowania się sosu ścieramy do niego szklankę parmezanu i dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 
Wykładamy danie na talerz, dodajemy nasz złoty kalafior i mozzarelle.

SMACZNEGO ! :) :) :)  



omnomnmonnmmm......

:*


     



   

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz