wtorek, 18 lutego 2014

Kremowo zupowo ;)

Dziś wzięło nas na krem !
W roli głównej kalafior i pieczarka !
Zapraszamy :) 



shopping : 
1 średniej wielkości kalafior
500g pieczarek 
świeży tymianek 
czosnek 
chilli 
cebula
 10 cm pora ;p 
śmietanka 18% do zupy 
rosół ( najlepiej według receptury waszej mamy ;p bo wiadomo u mamusi najlepiej, radzimy na rosołku, ponieważ robi to wielką różnicę w smaku niż na kostce rosołowej ;) 

A więc zaczynamy od rosołku, róbcie według własnego przepisu, chyba że chcecie to damy wam nasz, wystarczy napisać ;) 



Po dwóch godzinkach od nastawienia rosołu zabieramy się do pracy :) 
Na oliwie z oliwek podsmażamy pora, po 5 minutach dorzucamy 400 gram pokrojonych w kostkę pieczarek, podlewamy dwoma chochlami rosołu i czekamy aż grzybki zmiękną i zmniejszą swoją objętość.
W międzyczasie rozczłonkowujemy kalafiora i dodajemy go powoli do pieczarek i pora. Wyciągamy dwie marchewki z rosołu kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka :) 




Po 5 minutach dodajemy do naszych warzyw jedną drobno posiekaną szalotkę, garść świeżego tymianku, następnie zalewamy do pełna rosołem, przykrywamy i gotujemy 20-30 minut aż wszystko zmięknie. 
Możemy zabrać się za resztę pieczarek, na  patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy wrzucamy cieniutko pokrojone pieczarki, dodajemy łyżkę masła, łyżkę tymianku i smażymy aż będą chrupiące. 




Po 30 minutach sprawdzamy czy wszystko jest miękkie, jak jest blendujemy na krem. Teraz powoli doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, śmietanką i łapiemy dogodny dla nas smak. Na sam koniec jakieś dwie łyżki startego parmezanu.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i zostawiamy na jakieś 10 minut, w między czasie przygotowujemy sobie grzanki (takie jakie najlepiej lubicie, my np. bagietki ;p ) 




Jak już konsystencja będzie kremowa a smak powalający możemy nakładać :) 
Proponujemy dwa sposoby :
1. Z naszymi przysmażonymi pieczarkami i grzankami podanymi obok :) 


2. Grzanki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kremu ;) 


SMACZNEGO !!!!













  














2 komentarze: