Siemanko :)
Bardzo przepraszamy za nieobecność ale już jesteśmy !
Zaczynamy od zupki.
Przedstawiamy krem z grillowanej papryki z nutą kalarepy ;)
( dobry dla jaroszy )
zakupy :
4 duże papryki
3 ząbki czosnku
włoszczyzna
1 kalarepa
papryka słodka i ostra
śmietanka 18 %
sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy
Zaczynamy od włożenia papryki do żaroodpornego naczynia wkładamy je całe i skraplamy oliwą. Naczynie ląduje w nagrzanym na 180*C piekarniku na 30 minut.
Marchew, pietruszkę, seler, por i kalarepę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie, czekamy aż się wszystko zagotuje i zmięknie.
Czas wyciągnąć paprykę z piekarnika, wkładamy ja w całości do plastikowej miski, przykrywamy folią i chowamy do lodówki na 15-20 minut.
Paprykę wyciągamy, obieramy ze skóry kroimy i wrzucamy do naszego warzywnego wywaru.
Gotujemy jeszcze 15 minut, w między czasie wyławiamy jałowiec i ziele angielskie. Jak się nam wszystko ładnie zagotuje to blendujemy naszą zupę.
Gdy już uzyskamy kremową konsystencję doprawiamy nasz krem solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na koniec wlewamy naszą śmietankę, blendujemy jeszcze raz i jak już doprawimy jak lubimy możemy wcinać ;)
Mamy nadzieję, że będzie wam smakować, nam bardzo smakowało , taki mały przedsmak sezonu grillowego.
Podajemy z grzankami :)
SMACZNEGO !
zdrowe i smaczne oo to jest to ;)))!!
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
OdpowiedzUsuń