Czas na polędwiczkę wieprzową moi drodzy, mówię wam pycha !
ENJOY !
zakupy:
1 sztuka polędwicy wieprzowej
ziemniaki
pieczarki
szpinak
pomidorki koktajlowe
werbena cytrynowa ( można zastąpić skórką z cytryny )
syrop klonowy ( ewentualnie brązowy cukier )
sól, pieprz, oliwa z oliwek, pieprz ziołowy
masło
czosnek
śmietanka 18%
Zaczynamy od zamarynowania polędwiczki. Garstkę posiekanej werbeny, 3 posiekane ząbki czosnku, łyżkę syropu klonowego, jedną płaską łyżeczkę pieprzu ziołowego, trzy łyżki oliwy, sól i pieprz wrzucamy do miski razem z mięsem, przez kilka minut wcieramy ładnie wszystko w polędwicę, przykrywamy folią i do lodówki na godzinkę :)
Teraz zabieramy się za przygotowanie reszty składników, co by nam później było łatwiej ;)
Obieramy ziemniaki i ostawiamy zalane wodą w garnku, pieczarki kroimy na cztery części, pomidorki koktajlowe przekrajmy na pół a szpinak ładnie myjemy.
Zamarynowane mięso najpierw podsmażamy na patelni z odrobiną masła, po chwili dolewamy marynatę w której kąpała się polędwiczka i smażymy dalej. Obsmażone mięso umieszczamy w nagrzanym na 180*C piekarniku, powinna się piec 30-40 minut.
30 minut przed wyciągnięciem polędwiczki możemy nastawić ziemniaki i zacząć przygotowywać resztę składników. Pokrojone wcześniej pieczarki podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy troszkę masła, posiekaną werbenę i posiekany czosnek. Smażymy do momentu aż się nam ładnie smaki połączą ( sól i pieprz wedle uznania ). Na tej samej patelni blanszujemy pomidorki. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną oliwę i czekamy aż zmniejszy objętość, po chwili dodajmy śmietankę z posiekanym ząbkiem czosnku, oczywiście solimy i pieprzymy. Gdy już nam zmięknie odkładamy do miseczki.
Upieczoną polędwiczkę wyciągamy i dajemy jej odpocząć przed pokrojeniem, w tym czasie odcedzamy ziemniaki i ubijamy je z mlekiem i masłem na kremową konsystencję.
Mięsko kroimy w plastry.
Możemy nakładać !
Zaczynamy od pure, na ziemniaki nakładamy szpinak, potem polędwiczka wieprzowa, pieczarki i pomidorki.
Życzymy smacznego !!!
:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz