Szybki i efektowny deser ?
proszę bardzo :)
Beza przekładana kremówką, serkiem mascarpone i konfiturą z czarnych porzeczek.
zakupy :
4 białka
250 g cukru
sok z cytryny
sól
kremówka 36%
serek mascarpone
konfitura z czarnej porzeczki ( byle by była kwaśna )
świeże owoce ( wedle uznania )
Najpierw ubijamy białka, potrzebne nam będą cztery jajka, 250 gram cukru, łyżka soku z cytryny i szczypta soli.
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, na koniec wlewamy sok z cytryny. Beza będzie gotowa w momencie gdy masa będzie szklista.
Piekarnik rozgrzewamy na 140*C a nasze bezy rozkładamy na papierze do pieczenia i wrzucamy na 45 minut do pieca :)
Teraz krem !
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, cukier dodajmy wedle uznania ( radzimy niewielką ilość, ponieważ beza sama w sobie jest bardzo słodka :) .
Do ubitej kremówki dodajmy mascarpone i łączymy wszystko w jedną całość.
Masa na chwilę do lodówki a my kroimy owoce :)
Upieczonej bezie dajemy chwilkę odpocząć.....
Składamy :)
Na pierwszy placek układamy naszą masę śmietanowo- mascarponową , na krem układamy konfiturę z czarnej porzeczki, przykrywamy plackiem i powtarzamy czynność. Na sam szczyt góry słodkości układamy owoce ..... i możemy wcinać.
Życzymy smacznego i pamiętajcie, że beze najlepiej zjeść jednego dnia, ale myślę, że to nie będzie żaden problem :)
do zobaczenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz