czwartek, 29 maja 2014

piątek, 23 maja 2014

Bezowo owocowo :)

Szybki i efektowny deser ? 
proszę bardzo :) 

Beza przekładana kremówką, serkiem mascarpone i konfiturą z czarnych porzeczek. 



zakupy : 
4 białka
250 g cukru 
sok z cytryny
sól
kremówka 36%
serek mascarpone
konfitura z czarnej porzeczki ( byle by była kwaśna ) 
świeże owoce (  wedle uznania ) 

Najpierw ubijamy białka, potrzebne nam będą cztery jajka, 250 gram cukru, łyżka soku z cytryny i szczypta soli. 
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, następnie powoli dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, na koniec wlewamy sok z cytryny. Beza będzie gotowa w momencie gdy masa będzie szklista. 
Piekarnik rozgrzewamy na 140*C a nasze bezy rozkładamy na papierze do pieczenia i wrzucamy na 45 minut do pieca :) 








Teraz krem ! 
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, cukier dodajmy wedle uznania ( radzimy niewielką ilość, ponieważ beza sama w sobie jest bardzo słodka :) .
Do ubitej kremówki dodajmy mascarpone i łączymy wszystko w jedną całość. 
Masa na chwilę do lodówki a my kroimy owoce :) 




Upieczonej bezie dajemy chwilkę odpocząć..... 


Składamy :) 
Na pierwszy placek układamy naszą masę śmietanowo- mascarponową , na krem układamy konfiturę z czarnej porzeczki, przykrywamy plackiem i powtarzamy czynność. Na sam szczyt góry słodkości układamy owoce ..... i możemy wcinać. 






Życzymy smacznego i pamiętajcie, że beze najlepiej zjeść jednego dnia, ale myślę, że to nie będzie żaden problem :) 

do zobaczenia :)